Articol original pe Spotmedia.ro

Peste un million de români din diaspora s-au ȋntors ȋn țară ȋn ultimele luni, de când pandemia de coronavirus a izbucnit ȋn Europa, spun autoritățile. Fie că au rămas fără locuri de muncă, fie că au intrat ȋn șomaj tehnic, mulți au preferat să revină ȋn România pentru a scăpa de costurile chiriei și utilităților.

Ajunși acasă, după ce au stat 14 zile ȋn carantină sau izolare, au profitat de acest timp pentru a-și rezolva problemele de sănătate, cele mai populare fiind cele dentare, care ȋn țările de adopție i-ar fi costat chiar și de trei sau patru ori mai mult.

Sunt plecată din țară de trei ani și lucrez la un salon de bronzat, ȋn Germania, care din martie s-a ȋnchis. Toți angajații au intrat ȋn șomaj tehnic. Stau ȋn chirie ȋntr-o garsonieră cu o prietenă, tot româncă, și ce câștigam lunile astea ne-ar fi ajuns doar să plătim chiria și facturile. Am auzit că o cunoștință de-a mea, care a continuat să lucreze și ȋn timpul pandemiei, ȋși căuta un loc ȋn care să stea, așa că am lăsat-o pe ea ȋn garsoniera noastră și ne-am ȋntors acasă. Am scăpat și de cheltuieli, am păstrat și casa și am rămas și cu banii de la șomaj. O să mă ȋntorc ȋn Germania imediat cum ne anunță patronul că reȋncepem treaba”, spune Alexandra Puică, o româncă de 21 ani, din Bucșani, județul Dâmbovița.

După 15 mai, când s-au redeschis cabinetele stomatologice, tânăra a profitat de vacanța forțată pentru a-și trata problemele dentare. A ales să meargă la cel mai apropiat cabinet, tot ȋn județul Dâmbovița, comuna Băleni.

“Alexandra avea niște carii destul de adânci, care puteau degenera dacă nu erau tratate și putea ajunge chiar să ȋși piardă dinții. I-am făcut o igienizare, obturații, i-am pus plombe unde era nevoie și chiar i-am aplicat o mica bijuterie dentară, cadou. A venit la mine la cabinet de trei ori, iar costul tratamentului a fost de 500 de lei. Ȋn clinicile stomatologice din Germania, ar fi plătit pentru o carie ȋntre 30 și 120 de Euro, pentru o obturație minimum 200 de Euro, iar pentru o igienizare, ȋn funcție de durată, ȋntre 250 și 300 de Euro”, ne-a declarat dr. Violeta Alecu, stomatolog VioDent.

Tratamentele stomatologice, de 3 ori mai ieftine în România decât în străinătate

Ȋntr-o situație similară s-a aflat și unchiul Alexandrei, Nicolae Puică. Acesta lucrează ȋn construcții, ȋn Marea Britanie. Imediat după explozia cazurilor de coronavirus, șantierele din Regat s-au ȋnchis, așa că românul, rămas fără loc de muncă, s-a văzut nevoit să se ȋntoarcă ȋn țară.

Citiți articolul complet și original pe Spotmedia.ro