Articol original pe doctorulzilei.ro

Cancerul oral. Ȋn fiecare an, în Romania, sunt ȋnregistrate peste 3.000 de cazuri de cancer oral. Mai mult de jumătate dintre bolnavi supraviețuiesc ȋn jur de cinci ani de la diagnosticare, dar acest procent poate ajunge la 80-90% dacă boala este descoperită și tratată din timp. La nivel mondial, cancerul oral reprezintă a șasea formă ȋntâlnită a bolii. 

La fel ca ȋn majoritatea cancerelor, și ȋn această formă, simptome deranjante precum durerile, apar atunci când boala este deja ȋntr-un stadiu avansat. Una dintre modalitățile de a o depista ȋntr-o fază incipientă, este vizita de rutină ȋn cabinetul stomatologic. La control, medicul nu examinează doar sănătatea danturii, ci și a cavității bucale, per ansamblu.

Pentru a detecta primele semne ale cancerului oral este necesară o examinare vizuală și tactilă a ȋntregii cavități bucale de doar 90 de secunde. Erupțiile, petele, iritațiile, umflăturile și orice altă modificare a țesutului pot fi semne ale acestei boli. Dacă pacientul vine regulat la stomatolog, cel puțin o dată pe an, acesta va observa imediat dacă ceva s-a schimbat de la ultima vizită și va recomanda investigații suplimentare. Pe fumători ȋi sfătuiesc să meargă la control la șase luni, fumatul fiind unul dintre principalii factori declanșatori ai bolii.

Cancerul oral, favorizat de igiena orală deficitară

Am văzut multe campanii ȋn ultimii ani de ȋncurajare a populației să se testeze pentru diferite forme de cancer, de colde sân și este foarte bine că se ȋntâmplă asta, ȋnsă despre cel oral nu prea vorbește nimeni”, ne-a declarat Violeta Alecu, medic stomatolog. 

Citiți articolul complet și original pe doctorulzilei.ro