Articol original pe cotidianul.ro

De la ȋnceputul săptămânii, cabinetele stomatologice au fost ȋnchise, ȋn ȋncercarea autorităților de a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus. Ȋn următoarea perioadă, doar urgențele pot fi tratate și doar ȋn anumite spitale. Știm ȋnsă că durerile și alte probleme dentare nu țin cont de perioadele de criză, așa că v-am pregătit câteva sfaturi pentru a vă putea ȋngriji dantura acasă, fără să fie nevoie să mergeți la medic.

Cel mai bun tratament este prevenția

Iar atunci când spunem prevenție, ne referim la igiena orală. Dacă menținem gura curată și ȋndepărtăm toate resturile alimentare, reducem semnificativ riscul de a dezvolta probleme dentare și de a le acutiza pe cele deja existente.

“Pe lângă periajul pe care trebuie să ȋl facem, temeinic, de minim 2 ori pe zi, este indicat să folosim și ața dentară, după fiecare masă sau gustare. Apa de gură iar este o modalitate prin care ne putem curăța cavitatea bucală, dar și pentru a reȋmprospăta respirația, pentru cei care se știu cu astfel de probleme. Dacă aveți sensibilitate dentară sau gingivită, folosiți o periuță moale și o pastă de dinți specială, pentru a nu acutiza problemele, ȋn această perioadă”, spune stomatologul Violeta Alecu.

Există și modalități naturiste de a avea grijă de sănătatea orală. De exemplu, amestecul de apă cu sare poate fi un ȋnlocuitor pentru apa de gură. Este bun și ca dezinfectant, la câteva zile după o extracție sau o intervenție chirurgicală, sau la un abces. La fel și bicarbonatul de sodiu este o variantă de clătire după masă. Ȋn același timp, reprezintă un tratament eficient pentru afte, dar și o soluție pentru dinți mai albi. Pentru gingiile sensibile, un leac popular este masajul ușor cu sare grunjoasă, o dată la câteva zile, dar și gargara cu infuzie de salvie.

Citiți articolul complet și original pe cotidianul.ro