Articol original pe CSID.ro

Dr. Violeta Alecu, medic stomatolog, enumeră cel mai des întâlnite afecţiuni dentare la bebeluşi şi copii, tineri, adulţi şi vârstnici.

Nu există nicio categorie de vârstă care să fie ferită de problemele dentare, iar pe măsură ce ȋmbătrânim, suntem din ce ȋn ce mai expuşi riscului de a dezvolta diferite afecţiuni. Practic, ȋncă de la erupţia primului dinte de lapte, există posibilitatea apriţiei cariilor şi apoi a altor boli.

Deşi genetica, alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol important, igiena orală este esenţială atunci când vorbim despre sănătatea danturii. Veţi vedea că majoritatea problemelor pot fi prevenite dacă avem grijă să ne spălăm pe dinţi de minim două ori pe zi şi să mergem măcar o dată pe an la medicul stomatolog”, spune Dr. Violeta Alecu.

Bebeluşi şi copii

Carii de biberon – apar din cauza zahărului din băuturi (lapte, suc de fructe, ceai ȋndulcit) care rămân, o perioadă mai lungă, pe dinţi. Este important ca micuţii să nu adoarmă cu biberonul ȋn gură sau să nu ȋl folosească pe post de suzetă, iar imediat ce termină de mâncat, trebuie să ne asigurăm că au ȋnghiţit tot laptele.

Dinţi strâmbi din cauză că ȋşi sug degetele sau limba – majoritatea bebeluşilor fac acest gest, dar este un obicei care ar trebui să se termine până când ȋmplinesc cinci ani şi ȋncep să erupă primii dinţii permanenţi. Ȋn caz contrar, presiunea exercitată de limbă sau deget, pe dinţi, poate duce la deformarea danturii, iar de aici pot apărea probleme privind muşcătura sau chiar dezvoltarea corectă a vorbirii. Dacă asta se ȋntâmplă, cel mic va trebui dus la logoped sau va trebui să poarte aparat dentar.

Pierderea prematură a dinţilor de lapte – este o situaţie destul de des ȋntâlnită şi se ȋntâmplă din cauza lipsei de spaţiu ȋn maxilar, a cariilor sau a unor tratamente medicamentoase. De multe ori, ȋn astfel de situaţii, dinţii permanenţi cresc nealiniaţi sau deformaţi. Tratamentul este, şi ȋn acest caz, ortodontic. Cea mai potrivită vârstă pentru un astfel de tratament este ȋntre 18 şi 25 de ani.

Citiți articolul complet și original pe CSID.ro